De ketel is een van de meest kritische onderdelen. Het moet namelijk voldoen aan de de eisen van de Pressure Equipment Directive (PED).

Hoewel de ketel een bestaand ontwerp is vond ik het toch raadzaak om de tekening te laten herberekenen bij de Veiligheidscommissie van de Stoomgroep Holland.
Omdat ik geen buis van rond 142 kon vinden heb ik de tekening aangepast door een lapnaad in het ketellichaam te plaatsen. Dit was feitelijk een afwijking van het ontwerp waardoor dit een nieuwe ketel betrof.
De tekening is op 10 juli 2018 door de rekenmeester goedgekeurd, het bouwen kan dus beginnen.Bij de (inmiddels opgeheven) firma Six in Utrecht kon ik nog een koperplaat kopen waaruit ik alle onderdelen kan zagen.
Het ketellichaam laat ik walsen bij een smid omdat ik zelf geen wals heb van de juiste afmeting.

Uit te koperplaat zijn de voor en achterzijde van de binnenvuurkist geklopt. Ook de achterzijde van de buitenvuurkist is geklopt.
Het uitgloeien en kloppen is enorm veel werk maar het loont wel de moeite.

 

 

De binnenvuurkist is klaar. Dat wil zeggen: De gaten voor de steunankers moeten nog geboord worden maar dat doe in gelijktijding met de buitenvuurkist. Al met al best een behoorlijke afmeting. De vuurkist is nu nog met imbusbouten in elkaar gezet maar wordt straks geklonken waarna deze met zilver gesoldeerd kan worden.

 

 

© 2022 Marcel van Westendorp. All Rights Reserved.