NCS41

De locomotief NCS 41 werd in opdracht van de Nederlandsche Centraal Spoorweg-Maatschappij als proef gebouwd door de Sächische Maschinenfabrik en in dienst gesteld in 1899. Toen de loc goed bleek te voldoen werden er bij dezelfde leverancier besteld. Die kregen de nummers 42 - 45 en in 1901 geleverd.Deze 2B-tenderlocomotieven waren door de NSC aangeschaft voor de dienst op haar lokaal-lijnen, ondermeer Utrecht -Zeist en Utrecht Baarn. Zie mijn pagina over de Nederlandse Centraal Spoorweg-Maatschappij.
Gedurende de levensduur van de machine zijn er talrijke constructiewijzigingen geweest. Een opsomming hiervan zijn hier te vinden.

Na de fusie van de Nederlansdche spoorwegmaatschappijen verschenen zij ook op de Haarlemmer-meerlijnen. Ze reden toen onder de nummers NS 7001 -7010. Verder naar onderen wat foto’s van het orgineel. Het model op de foto werd in de jaren vijftig van de vorige eeuw gebouwd door de technische bedrijfsschool van de hoofdwerkplaats van de Nederlands Spoorwegen in Haarlem.

Het model wat ik bouw is naar het ontwerp van Alex Heinsdijk. Het wordt in de schaal 1;7,8 spoor 7 1/4.

Via de onderstaande links vindt u meer informatie over andere delen van de bouw.

Image

Foto's van het origineel

Originele foto's van Dhr N.J. van Wijck Juriaanse

Bron: Dhr N.J. van Wijck-Jurriaanse. Geplaatst met toestemming van de beheerder.
De foto's zijn ook te zien op een facebookpagina.Via deze link.

Originele tekeningen NCS serie 41 - 45

Model van de NCS41

Beschrijving van de voortgang van de bouw in de schaal 1:8

Bogie

Drijfwerk

Ganghandel

© 2022 Marcel van Westendorp. All Rights Reserved.